De begeleider | Sabina Krijger
‘De jobcoach biedt houvast’
Voor een succesvolle plaatsing op een nieuwe werkplek is ook contact tussen de jobcoach en overige hulpverleners noodzakelijk. Sabina Krijger, ambulant begeleider bij zorgcoöperatie Life Time, is zo’n hulpverlener.
Begeleiding
“Ik begeleid jongvolwassenen met bijvoorbeeld een vorm van autisme of depressiviteit. Als de mogelijkheid van werk in beeld komt zoek ik contact met een arbeidsbemiddelingsbureau, zoals V&V Personeelsdiensten. Zij hebben ervaring met arbeidsdeskundige onderzoeken, zijn op de hoogte van wet- en regelgeving en hebben goede contacten met het UWV.”
In verbinding
“Als coach geef ik sturing en richting, maar mijn cliënten houden de regie. Wat ik ze altijd meegeef is: zorg dat jouw hulpverleners met elkaar in verbinding staan. Als er een passende werkplek is gevonden stimuleer ik ze aan hun jobcoach te vragen contact met mij op te nemen. Zo kunnen we de coaching thuis en op het werk op elkaar afstemmen.”
Vast ankerpunt
“De jobcoach is een vast ankerpunt voor deze jongvolwassenen op hun werk. In een bedrijf zie je vaak verloop van personeel en bedrijfsleiding; de jongeren uit deze doelgroep hebben daar moeite mee. Ze raken uit balans als bijvoorbeeld hun rooster verandert of als ze een nieuwe leidinggevende krijgen. De jobcoach biedt dan de noodzakelijke houvast. Dreigt de inzet van de jobcoach zelf af te nemen, dan kan ik dat helpen opvangen.”
Groei en ontwikkeling
“Het resultaat van deze gezamenlijke inspanning is vaak groei en ontwikkeling die je vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Deze jonge mensen komen meestal uit het beschermde wereldje van het speciaal onderwijs. Door buiten de lijntjes te denken en te zorgen voor een stabiel kringetje om hen heen geef je ze nieuw perspectief. Als ze ervaren dat ze in een serieuze werkomgeving echt iets kunnen geeft dat een enorme boost!”